PRIVACY POLICY

Home / Privacy Policy

ENGLISH

Personal Data Processing Statement

This Personal Data Processing Statement (“PDPS”) is prepared in accordance with the requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (the “Act”) and the General Code of Practice of Personal Data Protection issued by the Personal Data Protection Commission. This PDPS sets out the policies and procedures of the Group (as defined below) with regard to (1) your Personal Data (as defined below), (2) source of your Personal Data, (3) your consent, (4) purposes of using and/or Processing (as defined below) of your Personal Data, (5) disclosure of Personal Data, and (6) your rights under the Act.

YOU MUST READ AND UNDERSTAND THE PROVISIONS OF THIS PDPS BEFORE YOU DISCLOSE ANY OF YOUR PERSONAL DATA TO THE GROUP.

1. Definition
1.1 Authorised Personnel” means the consultants, advisors, suppliers, service providers, agents, independent contractors, employees and/or staff of the Group that are and/or may be engaged by the Group from time to time to undertake, discharge, carry out and perform any of the purposes set out in Paragraph 4 herein, either wholly or partially. For clarification purpose, the Authorised Personnel shall include entities incorporated under the law of Malaysia or any other jurisdictions.
1.2 Group” means Genting Malaysia Berhad and/or its holding company, subsidiaries, related and associated companies and companies using or may be using the brands of “Genting” and/or “Resorts World”, regardless whether such company(ies) are incorporated in or outside Malaysia (collectively known as “Affiliates”). Any reference to the “Group” in this PDPS shall be Genting Malaysia Berhad and/or any one or more of its Affiliates, as the case may be.
1.3 Personal Data” means personal data as defined under the Act, including without limitation your name, nickname, age, gender, date of birth, address(es), email address(es), telephone number(s), bank account(s), CCTV and audio recording(s), images, biometric data, photograph(s), opinion(s), comment(s), enquiry(s), feedback(s), information in connection to the programmes and/or packages you have participated in, sensitive personal data like religion, health condition (including any infectious or contagious disease related information like COVID-19 testing and/or vaccination records available) that are available at the relevant time, and such other personal data that are, have been and/or may be collected, compiled, recorded, received, used, stored, in possession, processed, maintained, kept, disclosed, and/or dealt with by the Group and/or disclosed to the Group (collectively known as “Process”) in such manner(s) as the Group may deem fit from time to time.

2. Source of Personal Data (including sensitive personal data) and Consent
2.1 The Group will and may collect and obtain your Personal Data when you provide your Personal Data to the Group in any way or manner including pursuant to any transactions and/or inquiries made with the Group or upon request from the Group. The Group will also Process your Personal Data that are gathered from the application form, reservation, booking, transactional documents, inquiries, cookies, public domains, verbal conversation, correspondences and any other manner(s) as the Group may deem fit from time to time, including without limitation when you register at and/or enter the Group’s websites, social networking sites, applications and/or blogs and/or participate in any of the events or activities of the Group that you may have participated at any time and for whatever purposes.
2.2 The Group may also Process your Personal Data which are obtained or downloaded from public domain and/or provided or made available by any third parties, credit reference bodies, regulatory and law enforcement authorities, and other casino operators (either within and/or outside of Malaysia, including but not limited to the Authorised Personnel), for such purposes that are relevant at the material time, including but not limited to delivery of the Group’s services (for example, conducting appropriate checks and risk assessments to facilitate the provision of any services and facilities that are or may be offered by the Group), performance of conditions of agreements and/or to fulfil or comply with the applicable Group’s standard operating procedures, legal and/or regulatory obligations.

3. Your Consent and Consent of Guardian (as hereinafter defined)
3.1 Your consent and/or agreement for the Group to Process your Personal Data (including sensitive personal data defined under the Act) in accordance with this PDPS (including transferring of Personal Data to any jurisdictions other than Malaysia) is given:

  1. upon receipt of your express consent, either in writing or verbal;
  2. if you voluntarily provide your Personal Data to the Group;
  3. If you do not object to the Processing of your Personal Data.
3.2 If you proceed and/or continue to (1) visit and/or browse the websites, social networking sites and/or applications, or (2) utilise, maintain, participate, enjoy or use any one or more of the services and/or facilities that are currently offered and/or may be offered by the Group from time to time, including but not limited to hotel rooms, food and beverages, theme parks, customer loyalty programmes, products, goods, utilities, services, facilities, events, activities, promotions, programmes, packages, tools, equipment, that have been or may be provided, introduced, made available or offered by the Group from time to time and/or at any one time (collectively referred as “Services & Facilities”) in whatever manners and/or for whatever purposes.

Save and except you notify the Group of your intention to limit the right for the Group to Process your Personal Data or to withdraw your consent as set out herein, it is considered you have read, understood, consented and agreed for the Group to Processing and/or to continue Processing your Personal Data.
3.3 The Group does not collect Personal Data of children below the age of 18 years old without consent from his/her parent, guardian or person who has parental responsibility on the said child (collectively referred to as “Guardian”). If the Group discovers that Personal Data of a child below 18 years old were collected for whatever reasons and/or via any channels without the requisite consent from any of his/her Guardian being recorded, the Group will contact the child’s Guardian and/or take such steps as the Group may deem fit to obtain the requisite consent; and failing which, to remove that child’s Personal Data from the Group’s record or database within a reasonable time.

4. Purposes of Processing
4.1 The Group may Process your Personal Data for any one or more of the purposes listed below (collectively known as “Purposes”): –

  1. To Process your application and/or form and/or purchase of any one or more of the Services & Facilities;
  2. To communicate with you via SMS, phone call, email, fax, mail, WhatsApp and/or any other appropriate communication channels available at the relevant time;
  3. To respond to questions and comments from you by the Group;
  4. To provide the Services & Facilities and related information as you may have requested or of interest from time to time;
  5. For administrative purposes;
  6. To notify you of any changes to our Services & Facilities which you may of interest or may affect you via SMS, phone call, email, fax, mail, WhatsApp and/or any other appropriate communication channels available at the relevant time;
  7. To market and promote the Services & Facilities that may be of interest to you from time to time via SMS, phone call, email, fax, mail, WhatsApp and/or any other appropriate communication channels available at the relevant time;
  8. To Process and analyse your Personal Data either individually or collectively with other persons (including companies);
  9. Subject to the applicable terms and conditions, to monitor, assess and/or evaluate your fitness, qualifications and properness to join, participate, purchase, take part, enjoy or utilise any of the Services & Facilities (either directly and/or indirectly), including but not limited to any customer loyalty programme(s) at each and every relevant time;
  10. Subject to Paragraph 7 herein, for direct marketing purposes via SMS, phone call, email, fax, mail, WhatsApp and/or any other appropriate communication channels that may be available at the relevant time;
  11. Other purposes which the Group may reasonably deem fit and/or other purposes that may be set out in the document(s) that are related or relevant to you;
  12. To provide and/or verify your Personal Data, to carry out security or financial checks and to conduct risk assessments with other casino operators, service providers, banks, regulators, judicial and enforcement authorities for the purposes of facilitating or processing any of your financial transactions;
  13. For fraud prevention, investigation and/or detection by internal and/or external authorised personnel and/or relevant authorities;
  14. For crime detection, prevention and/or investigation by internal and/or external authorized personnel and/or relevant authorities, including without limitation surveillance recording of your images;
  15. For reporting and/or Processing within the Group and/or to the relevant authorities, as the case may be
  16. For the Group to comply with and/or discharge obligations required under the law within and/or outside Malaysia, such as reporting requirements under the Anti-Money Laundering, Anti-Terrorism Financing and Proceeds of Unlawful Activities Act 2001 (“AMLA”) and the Registration of Guests Act 1965;
  17. Contact and restrict movement of all persons into and out of our properties, including without limitation, you, our guests, suppliers, contractors and tenants in the event of any individual or close contact testing positive for any infectious and/or contagious diseases;
  18. To monitor, evaluate, assess and/or take any applicable action in respect of any infectious and/or contagious disease, including without limitation, the records and/or status of COVID-19 testing and/or vaccination and/or your health condition as may be required by law or in accordance with the requirements that may be set by the Group at the relevant times;
  19. To assist and provide to the authorities relevant information to support contact tracing efforts to reduce the spread of infectious and/or contagious diseases as may be required by law;
  20. To be shared with other relevant authorities as may be required by law from time to time for medical and administrative interventions; or
  21. For such other purposes as may be required or permitted by laws within and outside Malaysia, including laws relating to evidence.
4.2 Provision of your Personal Data for the purposes listed in Paragraph 4.1(a) to Paragraph 4.1(l) above is voluntary and optional. However, failure to provide the requested Personal Data or any limitation against the Group to Process your Personal Data may result in the Group being (a) unable to process the relevant application/form; (b) unable to provide all or part(s) of the Services & Facilities that the Group is providing to you in a continuous manner; (c) unable to provide the Services & Facilities to the extent as stated in the promotional materials of the Group; (d) unable to provide any of the new Services & Facilities that may be introduced, provided, made available or offered by the Group from time to time; and/or (e) to discontinue, cancel, withdraw and/or terminate the provision of the Services & Facilities without prior notice.
4.3 Provision of your Personal Data for the purposes listed in Paragraph 4.1 (m) to Paragraph 4.1(t) above is mandatory and your failure or refusal to provide Personal Data for these purposes may constitute an offence under the law and/or the Group may immediately discontinue or terminate the provision or supply of the Services & Facilities to you without prior notice.
4.4 Should you decide to visit any of our properties and not provide the data for the purposes listed in Paragraph 4.1(q) to Paragraph 4.1(t) above, we reserve the right to refuse you into our properties.

5. Disclosure of Personal Data
5.1 For purposes as described herein and to facilitate the provision of the various Services & Facilities to you, the Group may share with and/or transfer your Personal Data to: –

  1. the other entities within the Group;
  2. the Group’s Authorised Personnel;
  3. any person under a duty of confidentiality to the Group;
  4. any actual or proposed assignee, transferee, nominee, participant or sub-participant of the Group that may be created pursuant to any transactions, deals, contracts and/or agreements that may be entered by the Group from time to time (either in writing or not);
  5. your immediate family members and/or emergency contact person as may be notified to the Group from time to time and/or such contact(s) which is maintained, kept or available in the records of the Group at the relevant time; and
  6. regulatory and government authorities in order to comply with statutory and/or government requirements; including without limitation the Ministry of Health, Ministry of Science, Technology and Innovation, Special Committee for Ensuring Access to COVID-19 Vaccine Supply (JKJAV) or authorised persons including but not limited to any authorized officer as defined under the Prevention and Control of Infectious Disease Act 1988, hospitals, health clinics, vaccination centres and/or medical practitioners for reporting purposes.
5.2 The Group may also share your Personal Data where required by law or where disclosure is necessary to comply with applicable laws, legal processes or queries from the relevant authorities and/or the court.

6. Transfer, Process and/or Storage of Personal Data in Other Jurisdiction(s)
6.1 Your Personal Data may be transferred to, stored in, and/or Processed in any jurisdiction(s) other than Malaysia by the Group and/or the Authorised Personnel for purposes stipulated in Paragraph 4 herein.
6.2 Subject to Paragraph 4.2 and Paragraph 4.3 herein, you may request to limit the Processing of your Personal Data in jurisdiction outside of Malaysia.

7. Rights to Limit Processing and Right to Prevent Processing for Direct Marketing
7.1 Subject to Paragraph 4.2 and Paragraph 4.3 herein, if you:

  1. wish to change and/or limit the manner in which the Group is permitted to Process your Personal Data as described herein;
  2. withdraw your consent for the Group to Process your Personal Data as described herein;
  3. do not wish to receive any marketing communications from the Group; or
  4. wish for the Group to stop Processing your Personal Data for marketing purposes or any direct marketing purposes;
you may submit a request in writing to the address or email address stated in Paragraph 11 below.
7.2 When you visit any of the Group’s websites and/or applications for whatever purposes, there is automatic collection of some information about your computer such as IP address, web browser software, and referring website. Such information is only used for the purpose of creating a better user experience and to identify areas for improvement on the Group’s websites and/or applications.
7.3 As a visitor to the Group’s websites, you may also be assigned a permanent cookie file on your computer’s hard drive. You may always choose not to receive a cookie file by enabling your web browser to refuse cookies or prompt before accepting a cookie. By refusing to accept a cookie, you may not be able to access certain services and tools offered on the website(s).

8. Integrity, Access and Correction of Personal Data
8.1 The Group is taking steps to ensure your Personal Data is Processed in accordance with the details that have or may be provided, updated, amended and/or corrected by you from time to time.
8.2 You may request to access, correct and/or update your Personal Data by submitting a request in writing to the Group to the address or email address stated in Paragraph 11 below.
8.3 In respect of your right to access, correct and/or update to your Personal Data, the Group has the right to: –

  1. refuse your request to access, correct and/or update to your Personal Data in the manner provided in the Act, such as where expense of such request is disproportionate to the risks to your privacy, or where the rights of others may also be violated, amongst other reasons;
  2. refuse your request to access, correct and/or update to your Personal Data as permitted under the Act, including where your Personal Data is being Processed by the Group in order to discharge regulatory functions and providing you access and/or the right to correct and/or update to your Personal Data is likely to prejudice proper discharge of those functions by the Group;
  3. charge a fee as may be allowed under the Act for processing of your request to access your Personal Data; and
  4. Notwithstanding that access is granted to you or any correction / updating of your Personal Data is performed, this PDPS shall remain valid and effective at all times.

9. Security of the Personal Data
Controls, measures and steps are taken by the Group in protecting the Personal Data that are Processed by the Group and/or the Authorised Personnel (including transfer of Personal Data out of Malaysia) of which such controls, measures and steps are subject to review from time to time.

10. Retention of Personal Data
10.1 Your Personal Data will be retained by the Group as long as it is necessary and expedient for the fulfilment of any one or more of the Purposes stated herein as required (either impliedly or expressly) under the regulatory requirements, legal and accounting requirements and/or the policies and procedures of the Group.
10.2 Wherever applicable, the retention period will start from the date your request to withdraw and/or limit the Process of your Personal Data in accordance with the PDPS is received and administered by the Group.
10.3 The Group will within a reasonable time, take such steps and processes to remove, delete, destroy and/or cancel your Personal Data upon expiration of the applicable retention period.

11. Enquiries and Contact
Subject to the provisions of the Act, you may request to (1) limit the Processing of your Personal Data; (2) withdraw your consent for the Process of your Personal Data; (3) access, correct and/or update of your Personal Data; or (4) make any inquiries or complaints in relation to the Processing of your Personal Data by contacting the following personnel:-

HEAD OF DEPARTMENT
Compliance Department, Genting Malaysia Berhad
Address : Resorts World Genting, 69000 Genting Highlands, Pahang Darul Makmur, Malaysia
Tel. No. : +(60)3 6105 9439
E-mail : pdp@rwgenting.com
Compliance Department Working Hours
Monday to Friday: 9:00AM to 6:00PM
Closed on Weekend, National and Pahang State Public Holidays (Including Replacement Public Holiday)
Updated and take effect from 9 January 2024

ADDITIONAL CONDITIONS:
(1) The Group reserves the right to revise this PDPS from time to time due to changes in applicable laws and regulations and you shall be deemed to have agreed to such revision(s) if you continue your relationship with the Group without any objection.
You are welcome to obtain the latest version of this PDPS from the Group’s website or from our customer service counters.
(2) In case of discrepancies between the English version and other translated versions of this PDPS, the English version shall apply and prevail.
(3) Please take note that the above designated email address is only for personal data related matters. For other enquiries, please refer www.rwgenting.com.

MALAY

Penyata Pemprosesan Data Peribadi

Penyata Pemprosesan Data Peribadi (“PPDP”) ini disediakan mengikut peruntukan yang termaktub dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”) dan Tataamalan Umum Perlindungan Data Peribadi dikeluarkan oleh Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi. PPDP menetapkan polisi dan prosedur Kumpulan (seperti yang ditakrifkan di bawah) berkenaan dengan (1) Data Peribadi anda (seperti yang ditakrifkan di bawah), (2) sumber Data Peribadi anda, (3) persetujuan anda, (4) tujuan penggunaan dan/atau pemprosesan (seperti yang ditakrifkan di bawah) Data Peribadi anda, (5) penzahiran Data Peribadi, dan (6) hak-hak anda di bawah Akta.

ANDA MESTI MEMBACA DAN MEMAHAMI PERUNTUKAN PPDP INI SEBELUM ANDA MENDEDAHKAN MANA-MANA DATA PERIBADI ANDA KEPADA KUMPULAN.

1. Definisi
1.1 Personel Yang Diberi Kuasa” ertinya konsultan, penasihat, pembekal, pembekal perkhidmatan, ejen, kontraktor bebas, pekerja dan/atau kakitangan Kumpulan yang telah dan/atau bakal dilantik oleh Kumpulan dari semasa ke semasa untuk menjalankan, memenuhi, melaksanakan dan melakukan mana-mana tujuan yang dinyatakan dalam Perenggan 4 di sini, sama ada secara keseluruhannya atau sebahagiannya. Sebagai penjelasan, Personel Yang Diberi Kuasa adalah termasuk entiti-entiti yang diperbadankan di bawah undang-undang Malaysia atau mana-mana bidangkuasa lain.
1.2 Kumpulan” ertinya Genting Malaysia Berhad dan/atau syarikat induk, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat yang berkaitan dan bersekutunya, dan syarikat-syarikat yang mengguna atau mungkin mengguna jenama “Genting” dan/atau “Resorts World”, tidak kira sama ada syarikat (atau syarikat-syarikat) itu diperbadankan di dalam atau luar Malaysia (secara kolektif dikenali sebagai “Sekutu”). Sebarang rujukan kepada “Kumpulan” dalam PPDP adalah merujuk kepada Genting Malaysia Berhad dan/atau Sekutunya, sekiranya berkenaan.
1.3 Data Peribadi” ertinya data peribadi yang ditaksirkan dalam Akta, termasuk tanpa batasan nama anda, nama samaran, umur, jantina, tarikh lahir, alamat, alamat e-mel, nombor telefon, akaun bank, rakaman CCTV dan audio, imej, data biometric, gambar, pendapat, komen, pertanyaan, maklum balas, maklumat berkaitan dengan program dan/atau pakej yang anda telah sertai, data peribadi sensitif seperti agama, keadaan kesihatan (termasuk maklumat berkaitan penyakit berjangkit atau menular seperti ujian COVID-19 dan/atau rekod-rekod vaksinasi tersedia) yang tersedia pada masa yang berkaitan, dan apa-apa data peribadi yang telah dan/atau mungkin dikumpul, disusun, direkod, diterima, diguna, disimpan, dalam milikan, diproses, diselenggara, dikekal, dizahirkan dan/atau ditangani oleh Kumpulan dan/atau dizahirkan kepada Kumpulan (secara kolektif dikenali sebagai “Memproses“) dalam apa-apa cara yang difikirkan sesuai oleh Kumpulan dari semasa ke semasa.

2. Sumber Data Peribadi (termasuk data peribadi sensitif) dan Persetujuan
2.1 Kumpulan akan dan mungkin mengumpul serta memperolehi Data Peribadi anda apabila anda memberi Data Peribadi anda kepada Kumpulan dalam apa-apa cara atau bentuk termasuk yang berhubungan dengan apa-apa transaksi dan/atau pertanyaan yang dibuat dengan Kumpulan atau atas permintaan daripada Kumpulan. Kumpulan juga akan Memproses Data Peribadi anda yang dikumpul daripada borang permohonan, tempahan, dokumen transaksi, pertanyaan, cookie, domain awam, perbualan lisan, surat-menyurat dan apa-apa cara yang difikirkan sesuai oleh Kumpulan dari semasa ke semasa, termasuk tanpa batasan apabila anda mendaftar di dan/atau memasuki laman web, laman-laman web rangkaian sosial, aplikasi-aplikasi dan/atau blog-blog Kumpulan dan/atau mengambil bahagian dalam apa-apa acara atau aktiviti Kumpulan yang mungkin anda sertai pada bila-bila masa dan untuk apa-apa tujuan.
2.2 Kumpulan juga akan Memproses Data Peribadi anda yang diperolehi atau dimuat turun daripada domain awam dan/atau dibekalkan atau disediakan oleh mana-mana pihak ketiga, badan rujukan kredit, pihak penguatkuasa dan perundangan dan pengendali kasino yang lain (sama ada di dalam dan/atau di luar Malaysia, termasuk tetapi tidak terhad kepada Personel Yang Diberi Kuasa), untuk tujuan yang relevan pada masa itu, termasuk tetapi tidak terhad kepada pembekalan perkhidmatan Kumpulan (contohnya, melakukan semakan yang bersesuaian dan penilaian risiko untuk memudahkan pembekalan perkhidmatan dan/atau kemudahan yang telah atau bakal dibekalkan oleh Kumpulan), mematuhi syarat-syarat perjanjian dan/atau untuk mematuhi atau memenuhi prosedur operasi standard yang berkaitan, obligasi-obligasi undang-undang dan kawal sedia Kumpulan.

3. Persetujuan anda dan Persetujuan Penjaga (seperti yang ditakrifkan berikutnya)
3.1 Persetujuan anda dan/atau perjanjian kepada Kumpulan untuk Memproses Data Peribadi anda (termasuk data peribadi sensitif seperti tertakrif di dalam Akta) menurut PPDP ini (termasuk pemindahan Data Peribadi ke mana-mana bidangkuasa selain daripada Malaysia) diberi:

  1. apabila menerima persetujuan nyata anda, sama ada secara bertulis atau lisan;
  2. jika anda memberi Data Peribadi anda kepada Kumpulan secara sukarela;
  3. jika anda tidak membantah Pemprosesan Data Peribadi anda.
3.2 Jika anda terus (1) melawat dan/atau melayari laman-laman web, laman-laman rangkaian social dan/atau aplikasi-aplikasi, atau (2) menggunakan, mengekalkan, mengambil bahagian, menikmati atau menggunakan mana-mana satu atau lebih perkhidmatan dan/atau kemudahan yang ditawarkan pada masa kini dan/atau mungkin ditawarkan oleh Kumpulan dari semasa ke semasa, termasuk tetapi tidak terhad kepada bilik-bilik hotel, makanan dan minuman, taman-taman tema, program-program kesetiaan pelanggan, produk-produk, barang-barangan, utiliti-utiliti, perkhidmatan-perkhidmatan, kemudahan-kemudahan, acara-acara, aktiviti-aktiviti, promosi-promosi, program-program, pakej-pakej, alatan-alatan, peralatan-peralatan, yang telah atau mungkin dibekalkan, diperkenalkan, disediakan atau ditawarkan oleh Kumpulan dari semasa ke semasa dan/atau pada setiap satu masa (secara kolektif dirujuk sebagai “Perkhidmatan & Kemudahan”) dengan cara apa pun dan/atau untuk apa-apa tujuan.
Melainkan anda memaklum Kumpulan tentang hasrat anda untuk mengehadkan hak-hak Kumpulan untuk Memproses Data Peribadi anda atau menarik balik persetujuan anda seperti yang dinyatakan di sini, ianya dianggap bahawa anda telah membaca, memahami dan bersetuju kepada Kumpulan Memproses dan/atau terus Memproses Data Peribadi anda.
3.3 Kumpulan tidak mengumpul Data Peribadi kanak-kanak di bawah umur 18 tahun tanpa persetujuan daripada ibu bapa, penjaga, atau orang yang mempunyai tanggungjawab ibu bapa ke atas kanak-kanak tersebut (secara kolektif dirujuk sebagai “Penjaga”). Sekiranya Kumpulan mendapati bahawa Data Peribadi kanak-kanak di bawah umur 18 tahun telah dikumpul untuk apa-apa sebab dan/atau melalui mana-mana saluran tanpa persetujuan yang diperlukan dari mana-mana Penjaga direkodkan, Kumpulan akan menghubungi Penjaga kanak-kanak tersebut dan/atau mengambil langkah-langkah yang Kumpulan difikir sesuai untuk mendapatkan persetujuan yang diperlukan dan sekiranya gagal, untuk mengeluarkan Data Peribadi kanak-kanak tersebut dari rekod atau pangkalan data Kumpulan dalam masa yang munasabah.

4. Tujuan Pemprosesan
4.1 Kumpulan mungkin Memproses Data Peribadi anda untuk mana-mana satu atau lebih tujuan-tujuan yang disenaraikan seperti berikut (secara kolektif dikenali sebagai “Tujuan-Tujuan”), iaitu:-

  1. Untuk Memproses permohonan anda dan/atau borang dan/atau pembelian mana-mana satu atau lebih Perkhidmatan & Kemudahan;
  2. Untuk berkomunikasi dengan anda melalui SMS, panggilan telefon, emel, faks, surat, WhatsApp dan/atau lain-lain saluran komunikasi yang bersesuaian tersedia pada masa yang berkaitan;
  3. Untuk memberi respons kepada soalan-soalan dan komen-komen anda oleh Kumpulan;
  4. Untuk menyediakan Perkhidmatan & Kemudahan dan maklumat berkaitan yang anda minta atau berminat dari semasa ke semasa;
  5. Untuk tujuan pentadbiran;
  6. Untuk memaklumkan apa-apa perubahan kepada Perkhidmatan & Kemudahan kami yang anda mungkin berminat atau boleh mempengaruhi anda melalui SMS, panggilan telefon, emel, faks, surat, WhatsApp dan/atau lain-lain saluran komunikasi yang bersesuaian tersedia pada masa yang berkaitan;
  7. Untuk memasarkan dan mempromosikan Perkhidmatan & Kemudahan yang anda mungkin berminat dari semasa ke semasa melalui SMS, panggilan telefon, emel, faks, surat, WhatsApp dan/atau lain-lain saluran komunikasi yang bersesuaian tersedia pada masa yang berkaitan;
  8. Untuk Memproses dan menganalisis Data Peribadi anda secara individu atau kolektif dengan individu-individu yang lain (termasuk syarikat-syarikat);
  9. Tertakluk kepada terma dan syarat yang berkenaan, untuk memantau, dan/atau menilai kecergasan, kelayakan dan kewajaran anda untuk memasuki, menyertai, membeli, mengambil bahagian, menikmati atau mengguna mana-mana Perkhidmatan & Kemudahan (sama ada secara langsung dan/atau tidak langsung), termasuk tetapi tidak terhad kepada mana-mana program kesetiaan pelanggan pada setiap masa yang berkaitan;
  10. Tertakluk kepada Perenggan 7 di sini, bagi tujuan pemasaran langsung melalui SMS, panggilan telefon, emel, faks, surat, WhatsApp dan/atau lain-lain saluran komunikasi yang bersesuaian yang mungkin tersedia pada masa yang berkaitan;
  11. Bagi tujuan-tujuan lain yang difikirkan patut oleh Kumpulan dan/atau tujuan-tujuan lain yang akan disenaraikan dalam dokumen-dokumen berkaitan atau relevan kepada anda;
  12. Untuk membekalkan dan/atau mengesahkan Data Peribadi anda, menjalankan semakan keselamatan dan kewangan dan penilaian risiko dengan pengendali kasino yang lain, pembekal perkhidmatan, bank, pihak berkuasa, kehakiman dan pihak berkuatkuasa bagi tujuan memudahkan atau memproses sebarang transaksi kewangan anda;
  13. Bagi pencegahan, penyiasatan dan/atau pengesanan penipuan oleh personel yang diberi kuasa dalaman dan/atau luaran dan/atau pihak berkuasa yang berkaitan;
  14. Untuk pengesanan, pencegahan dan/atau penyiasatan jenayah oleh personel yang diberi kuasa dalaman dan/atau luaran dan/atau pihak berkuasa yang berkaitan, termasuk tanpa batasan rakaman pengawasan imej anda;
  15. Untuk pelaporan dan/atau Pemprosesan dalam Kumpulan dan/atau kepada pihak berkuasa yang berkaitan, mengikut mana-mana yang berkenaan;
  16. Bagi tujuan Kumpulan mematuhi dan menunaikan obligasi yang dikehendaki di bawah undang-undang di Malaysia dan/atau luar Malaysia seperti keperluan pelaporan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan Dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (“AMLA”) dan Akta Pendaftaran Tetamu 1965;
  17. Kenalan dan menghadkan pergerakan semua individu keluar masuk premis hakmilik kami, termasuk tanpa batasan, anda, tetamu, pembekal, kontraktor dan penyewa kami, sekiranya terdapat individu atau kontak rapat yang diuji positif untuk sebarang penyakit berjangkit atau menular;
  18. Untuk memantau, menilai, mengakses dan/atau mengambil tindakan yang bersesuaian berkenaan dengan penyakit berjangkit dan/atau menular, termasuk tanpa batasan, rekod dan/atau status saringan COVID-19 dan/atau vaksinasi dan/atau keadaan kesihatan anda jika diperlukan oleh undang-undang atau mengikut keperluan yang mungkin ditetapkan oleh Kumpulan pada masa yang berkaitan;
  19. Membantu dan memberikan maklumat yang relevan kepada pihak berkuasa untuk menyokong usaha pengesanan kontak rapat untuk mengurangkan penyebaran penyakit berjangkit atau menular jika diperlukan oleh undang-undang;
  20. Untuk dikongsi dengan pihak berkuasa yang berkenaan jika diperlukan oleh undang-undang dari semasa ke semasa untuk intervensi perubatan dan pentadbiran; atau
  21. Untuk tujuan lain yang mungkin diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang di dalam dan di luar Malaysia, termasuk undang-undang yang berkaitan dengan keterangan.
4.2 Pemberian Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan yang disenaraikan dalam Perenggan 4.1 (a) hingga Perenggan 4.1 (l) di atas adalah secara sukarela dan secara pilihan. Walau bagaimanapun, kegagalan memberi Data Peribadi yang diminta atau apa-apa yang mengehadkan Kumpulan untuk Memproses Data Peribadi itu boleh mengakibatkan Kumpulan (a) tidak dapat memproses permohonan/borang berkenaan; (b) tidak dapat menyediakan seluruh atau sebahagian Perkhidmatan & Kemudahan yang disediakan oleh Kumpulan kepada anda secara berterusan; (c) tidak dapat menyediakan Perkhidmatan & Kemudahan setakat yang dinyatakan dalam bahan-bahan promosi Kumpulan; dan/atau (d) tidak dapat menyediakan mana-mana Perkhidmatan & Kemudahan baru yang mungkin dibekalkan, diperkenalkan, disediakan atau ditawarkan oleh Kumpulan dari semasa ke semasa; dan/atau (e) untuk menghentikan, membatalkan, menarik balik dan/atau menamatkan penyediaan Perkhidmatan & Kemudahan tanpa notis terlebih dahulu.
4.3 Pemberian Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan yang disenaraikan dalam Perenggan 4.1 (m) hingga Perenggan 4.1 (t) di atas adalah mandatori dan kegagalan atau keengganan anda untuk memberi Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan tersebut boleh menjadi suatu kesalahan di bawah undang-undang dan/atau Kumpulan mungkin dengan serta-merta menghentikan hubungan atau menamatkan peruntukan atau pembekalan Perkhidmatan & Kemudahan kepada anda tanpa notis terlebih dahulu.
4.4 Sekiranya anda memutuskan untuk melawat mana-mana premis hakmilik kami dan tidak memberikan data bagi tujuan yang tersenarai dalam Perenggan 4.1 (q) hingga Perenggan 4.1 (t) di atas, kami berhak untuk menolak kemasukan anda ke premis hakmilik kami.

5. Penzahiran Data Peribadi
5.1 Bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan di dalam ini dan untuk memudahkan penyediaan pelbagai Perkhidmatan & Kemudahan kepada anda, Kumpulan mungkin berkongsi dengan dan/atau memindahkan Data Peribadi anda kepada:-

  1. entiti-entiti lain di dalam Kumpulan;
  2. Personel Yang Diberi Kuasa Kumpulan;
  3. mana-mana orang di bawah kewajipan sulit kepada Kumpulan;
  4. mana-mana penerima serah hak sebenar atau yang dicadangkan, penerima hakmilik, calon, peserta atau sub-peserta kepada Kumpulan yang mungkin diwujudkan menurut apa-apa transaksi, urus niaga, kontrak dan/atau perjanjian yang mungkin dimasukkan oleh Kumpulan dari semasa ke semasa (sama ada secara bertulis atau tidak);
  5. ahli-ahli keluarga terdekat anda dan/atau orang yang dihubungi ketika kecemasan sebagaimana yang dimaklumkan kepada Kumpulan dari semasa ke semasa dan/atau hubungan sedemikian yang dikekalkan, disimpan atau tersedia dalam rekod Kumpulan pada masa yang berkaitan; dan
  6. pengawalselia dan pihak berkuasa kerajaan untuk mematuhi keperluan-keperluan undang-undang dan/atau kerajaan; termasuk tanpa batasan Kementerian Kesihatan Malaysia, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) atau orang-orang yang diberi kuasa termasuk tetapi tidak terhad kepada pegawai diberi kuasa seperti yang ditaksirkan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988, hospital, klinik kesihatan, pusat vaksinasi dan/atau pegawai-pegawai kesihatan untuk tujuan pelaporan.
5.2 Kumpulan juga mungkin berkongsi Data Peribadi anda seperti yang diwajibkan oleh undang-undang atau jika penzahiran adalah perlu untuk mematuhi undang-undang, proses undang-undang atau pertanyaan daripada pihak berkuasa yang berkenaan dan/atau mahkamah.

6. Pemindahan, Pemprosesan dan/atau Penyimpanan Data Peribadi di Bidangkuasa Lain
6.1 Data Peribadi anda mungkin dipindahkan, disimpan, dan/atau Diproses dalam mana-mana bidangkuasa selain Malaysia oleh Kumpulan dan/atau Personel yang diberi kuasa untuk tujuan yang ditetapkan dalam Perenggan 4 di sini.
6.2 Tertakluk kepada Perenggan 4.2 dan Perenggan 4.3 di sini, anda boleh meminta untuk mengehadkan Pemprosesan Data Peribadi anda dalam bidang kuasa di luar Malaysia.

7. Hak untuk Mengehadkan Pemprosesan dan Hak untuk Menghalang Pemprosesan untuk Pemasaran Langsung
7.1 Tertakluk kepada Perenggan 4.2 dan Perenggan 4.3 di sini, sekiranya anda:

  1. ingin mengubah dan/atau mengehadkan cara di mana Kumpulan dibenarkan Memproses Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan di sini;
  2. menarik balik persetujuan anda untuk Kumpulan Memproses Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan di sini;
  3. tidak ingin menerima apa-apa komunikasi pemasaran daripada Kumpulan; atau
  4. ingin Kumpulan menghentikan pemprosesan Data Peribadi anda bagi tujuan pemasaran atau sebarang tujuan pemasaran langsung; atau

anda boleh mengemukakan permintaan anda secara bertulis kepada alamat atau alamat emel seperti yang dinyatakan dalam Perenggan 11 di bawah.
7.2 Apabila anda melawat mana-mana laman-laman web dan/atau aplikasi-aplikasi Kumpulan untuk apa-apa tujuan, beberapa maklumat mengenai komputer anda seperti alamat IP, perisian pelayar web, dan laman-laman web yang dirujuki akan dikumpulkan secara automatik. Maklumat itu hanya digunakan untuk mewujudkan pengalaman pengguna yang lebih baik dan untuk mengenal pasti bahagian yang perlu ditambah baik dalam laman web dan/atau aplikasi-aplikasi Kumpulan.
7.3 Sebagai pelawat ke laman web Kumpulan, anda mungkin diperuntukan satu fail cookie kekal pada pemacu cakera keras komputer anda. Anda berhak memilih untuk tidak menerima fail cookie dengan membolehkan pelayar web anda untuk menolak cookie atau memberi isyarat sebelum menerima cookie. Dengan tidak menerima cookie, anda mungkin tidak dapat mengakses perkhidmatan dan peralatan tertentu yang ditawarkan di laman web.

8. Integriti, Akses dan Pembetulan Data Peribadi
8.1 Kumpulan mengambil langkah-langkah untuk memastikan Data Peribadi anda Diproseskan mengikut butiran yang telah atau mungkin diberikan, dikemas kini, diubahsuai dan/atau dibetulkan oleh anda dari semasa ke semasa.
8.2 Anda boleh memohon untuk mengakses, membetulkan dan/atau mengemas kini Data Peribadi anda dengan mengemukakan permohonan secara bertulis kepada Kumpulan di alamat atau alamat emel yang tercatat dalam Perenggan 11 di bawah.
8.3 Berkenaan hak anda untuk mengakses, membetulkan dan/atau mengemas kini Data Peribadi anda, Kumpulan mempunyai hak untuk:-

  1. menolak permintaan anda untuk mengakses, membetulkan dan/atau mengemas kini Data Peribadi anda mengikut cara yang diperuntukan dalam Akta, seperti perbelanjaan untuk permintaan sedemikian tidak setimpal dengan risiko kepada privasi anda, atau hak pihak lain juga akan tergugat, antara sebab lain.
  2. menolak permintaan anda untuk mengakses, membetulkan dan/atau mengemas kini Data Peribadi anda seperti yang dibenarkan di bawah Akta, termasuk di mana Data Peribadi anda diproses oleh Kumpulan untuk melaksanakan fungsi pengawalseliaan dan menyediakan akses kepada anda dan/atau hak untuk membetulkan dan/atau mengemas kini terhadap Data Peribadi anda mungkin memprejudiskan pelaksanaan fungsi-fungsi tersebut oleh Kumpulan;
  3. mengenakan fi yang dibenarkan di bawah Akta bagi memproses permintaan anda untuk mengakses Data Peribadi anda; dan
  4. Walaupun akses diberikan kepada anda atau sebarang pembetulan/pengemaskinian yang dilakukan terhadap Data Peribadi anda, PPDP ini hendaklah terus menjadi sah dan berkesan pada setiap masa.

9. Keselamatan Data Peribadi
Kawalan-kawalan, cara-cara dan langkah-langkah diambil oleh Kumpulan untuk melindungi Data Peribadi yang Diproseskan oleh Kumpulan dan/atau Personel Yang Diberi Kuasa (termasuk pemindahan Data Peribadi keluar dari Malaysia) dimana kawalan-kawalan, cara-cara dan langkah-langkah tersebut tertakluk kepada semakan semula dari semasa ke semasa.

10. Penyimpanan Data Peribadi
10.1 Data Peribadi anda akan disimpan oleh Kumpulan selagi ianya diperlukan dan suai manfaat untuk memenuhi mana-mana satu atau lebih Tujuan-Tujuan seperti yang dinyatakan di sini seperti yang diperlukan (sama ada secara tersirat atau nyata) bagi keperluan pengawalseliaan, keperluan undang-undang dan perakaunan dan/atau dasar-dasar dan prosedur-prosedur Kumpulan.
10.2 Di mana-mana yang berkenaan, tempoh penyimpanan akan bermula dari tarikh permintaan anda untuk menarik balik dan/atau mengehadkan Proses Data Peribadi anda mengikut PPDP yang diterima dan diuruskan oleh Kumpulan.
10.3 Kumpulan akan, dalam masa yang munasabah, mengambil langkah-langkah sedemikian dan proses untuk mengeluarkan, memadam, memusnahkan dan/atau membatalkan Data Peribadi anda apabila tamat tempoh penyimpanan yang berkenaan.

11. Pertanyaan dan Cara Hubung
Tertakluk kepada peruntukan Akta, anda boleh meminta untuk (1) mengehadkan Pemprosesan Data Peribadi anda; (2) menarik balik persetujuan anda untuk Memproses Data Peribadi anda; (3) mengakses, membetulkan dan/atau mengemas kini Data Peribadi anda atau (4) membuat sebarang pertanyaan atau aduan berkaitan dengan Pemprosesan Data Peribadi anda dengan menghubungi kakitangan berikut:-

Ketua Jabatan
Jabatan Pematuhan, Genting Malaysia Berhad
Alamat : Resorts World Genting, 69000 Genting Highlands, Pahang Darul Makmur, Malaysia
No. Tel. : +(60)3 6105 9439
E-mel : pdp@rwgenting.com
Waktu Bekerja Jabatan Pematuhan
Isnin hingga Jumaat: 9:00pagi hingga 6:00petang
Tutup pada Hujung Minggu, Cuti Umum Kebangsaan dan Negeri Pahang (Termasuk Cuti Umum Gantian)
Dikemaskini dan berkuatkuasa pada 9 Januari 2024

Syarat-Syarat Tambahan:
(1) Kumpulan berhak untuk meminda PPDP ini dari semasa ke semasa atas sebab perubahan dalam undang-undang dan peraturan yang berkaitan dan anda dianggap telah bersetuju terhadap pemindaan tersebut sekiranya anda masih mengekalkan perhubungan dengan Kumpulan tanpa sebarang bantahan.
Anda dialu-alukan untuk mendapatkan versi terbaru PPDP ini dari laman web Kumpulan atau dari kaunter perkhidmatan pelanggan kami.
(2) Sekiranya berlaku percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi terjemahan lain untuk PPDP ini, maka versi Bahasa Inggeris akan dirujuk dan terpakai.
(3) Sila ambil perhatian bahawa alamat e-mel yang ditetapkan di atas adalah khusus untuk perkara berkaitan data peribadi. Untuk sebarang pertanyaan yang lain, sila merujuk ke laman web www.rwgenting.com.

CHINESE

个人资料处理声明

此个人资料处理声明(“PDPS”)是根据个人资料保护法令2010 (Personal Data Protection Act 2010)(以下简称“法令”)及个人资料保护委员会颁布的《个人资料保护通用实务守则》(General Code of Practice of Personal Data Protection) 的要求编制。PDPS列明了本集团的政策和程序 (定义如下)对于(1)您的个人资料(定义如下),(2)您的个人资料来源,(3)您的同意,(4)使用及/或处理您的个人资料的目的(定义如下),(5)个人资料的披露,及(6)根据该法令赋予您的权限。

在您向本集团披露您的任何个人资料之前,您必须阅读并理解本PDPS的规定。

1. 定义
1.1 授权人员” 是指本集团不时聘用及/或可能聘用的顾问、供应商、服务提供商、代理商、独立承包商、本集团的员工及/或工作人员以履行、履约、执行及实现如第4条所述的任何目的无论是全部还是部分。为闡明目的,授权人员应包括根据马来西亚法律或任何其他司法辖区设立的实体。
1.2 本集团” 是指云顶马来西亚有限公司及/或其控股公司、子公司、相关公司、或使用和可能使用 “云顶” 及/或 “名胜世界” 品牌的公司,不论该公司是在马来西亚的境内或境外注册成立(统称为 “关联公司”)。本PDPS中对“集团”的任何提及均指云顶马来西亚有限公司及/或其任何一间或多间关联公司(视具体情况而定)。
1.3 个人资料” 是指根据该法令定义的个人数据,包括但不限于您的姓名、绰号、年龄、性别、出生日期、地址、电子邮件地址、电话号码、银行账户、闭路电视及音频录像、图像、生物特征数据、照片、意见、评论、查询、反馈、您所参与的节目/方案/配套的相关资料、敏感个人资料如宗教、健康状况(包括任何具有传染性及/或传染疾病相关信息,例如在相关时间可用的 COVID-19 检测和/或疫苗接种记录,以及其他已经及/或可能不时被本集团认为合理适当的方式收集、整理、记录、接收、使用、储存、拥有、加工、保留、保存、披露及/或办理及/或向本集团披露的个人资料(统称为 “处理”)。

2. 个人资料的来源(包括敏感个人资料)及同意
2.1 当您以任何方式包括与本集团进行任何交易及/或对本集团作出查询或根据本集团的要求向本集团提供您的个人资料时,本集团将并且可能会收集及获取您的个人资料,本集团也将通过申请表、预订、交易文件、查询、cookie、公共網域、口头交流、通信以及任何本集团认为合理适当的方式处理您的个人资料,包括但不限于在您注册及/或进入本集团的网站、社交网站、应用程序、及/或博客时及/或您可能在任何时间参加或出于任何目的参加本集团的任何事件或活动。
2.2 本集团亦可在关键时间相关的目的从公共網域获取或下载及/或从任何第三者、信贷参考机构、监管及执法机关以及其它赌场经营者(无论是马来西亚境内及/或境外,包括但不限于授权人员)处理您的个人资料以供本集团提供服务(例如,进行适当的检查及风险评估以便促进各服务之提供),执行合约之条件以及/或履行或符合本集团适用的标准操作流程,法律及监管义务。

3. 您的同意和监护人的同意(定义如下文)
3.1 您同意及/或协议本集团根据此PDPS处理您的个人资料(包括根据该法案定义的敏感的个人资料和将个人资料转移至马来西亚以外的司法管辖区):

  1. 在收到您的明确同意,无论是以书面或口头形式;
  2. 如果您自愿向本集团提供您的个人资料;
  3. 如果您不反对处理您的个人资料;
3.2 如果您继续(1)访问及/或浏览本集团的网站、社交网站及/或应用程序或(2)使用、保留、参与、享受或使用任何一项或多项由本集团目前提供及/或可能不时提供的服务和设施包括但不限于由本集团以任何方式及/或出于任何目的不时及/或在任何时间已经及/或可能提供,介绍或提供的酒店客房、食品和饮料、主题公园、客户忠诚度计划、产品、商品、服务、设施、活动、促销、节目、配套、设备(统称为“服务和设施”)。
除非您通知本集团您打算限制本集团处理您的个人资料的权力或撤回您在此所述的同意,否则这会被视为您已经阅读,理解,同意并同意本集团处理及/或继续处理您的个人资料。
3.3 本集团不会未经父母,监护人或对该儿童负有监护责任的人(统称为“监护人”)同意的情况下收集18岁以下儿童的个人资料。如果本集团发现以任何理由及/或通过任何渠道收集了18岁以下儿童的个人资料而未记录任何监护人必要的同意,本集团将联系该儿童的监护人及/或采取本集团认为合适的步骤获取必要的同意;如果未能获取同意,该儿童的个人资料会在合理的时间内从本集团的记录或数据库删除。

4. 处理的目的
4.1 本集团可以出于下列任何一项或多项目的(统称为“目的”)处理您的个人资料:

  1. 处理您的申请及/或表格及/或购买任何一项或多项的服务和设施;
  2. 通过电话短讯、电话、电邮、传真、信件、WhatsApp及/或任何其它在相关时间内适当的联络管道与您联系;
  3. 本集团回应您的问题和意见;
  4. 根据您所提出的要求或兴趣不时提供服务和设施及相关信息;
  5. 供行政用途;
  6. 通过电话短讯、电话、电邮、传真、信件、WhatsApp及/或任何其它在相关时间内适当的联络管道通知您可能感兴趣或可能影响您的任何有关我们的服务和设施;
  7. 通过电话短讯、电话、电邮、传真、信件、WhatsApp及/或任何其它在相关时间内适当的联络管道,用以行销及宣传服务和设施;
  8. 单独或与其他人(包括公司)共同处理和分析您的个人资料;
  9. 根据适用的条款和条件,在每一个相关的时间监控、评估及/或评价您的健康、资格及是否适合加入、参与、购买、参加、享受或使用任何的服务和设施 (无论是直接和/或间接),包括但不限于任何客户忠诚计划;
  10. 根据此文的第7条,通过电话短讯、电话、电邮、传真、信件、WhatsApp及/或任何其它可能在相关时间内适当的联络管道供直销用途;
  11. 本集团认为合理适当的其它用途及/或在文件中列出其他与您相关的用途;
  12. 提供及/或验证您的个人资料执行安全性或金融检查以及与其它赌场经营者、服务提供者、银行、监管机构、司法及执法机关进行风险评估以供促进或处理您任何的金融交易;
  13. 供内部及/或外部授权人员及/或相关机构防止、调查及/或侦查欺诈行为用途;
  14. 供内部及/或外部授权人员和/或相关机构侦察、防止及/或调查犯罪行为用途,包括但不限于监视记录的您图像;
  15. 用于本集团内部报告及/或处理及/或向相关机构报告,视具体情况而定;
  16. 供本集团履行马来西亚境内外法律所规定的义务用途,如)反洗黑钱、反恐怖主义融资及非法活动收益法令 2001 (Anti-Money Laundering, Anti-Terrorism Financing and Proceeds of Unlawful Activities Act 2001 (“AMLA”)) 及客人登记法令1965 (Registration of Guests Act 1965)的呈报需求;
  17. 若自身或身边的人被测出具有传染性及/或传染疾病,及时追踪所有进入我们的场地者(包括但不限于您、我们的顾客、供应商、承包商和租户)的接触和限制活动;
  18. 根据法律的要求或按照本集团在相关时间设定的要求监测、评价、评估及/或任何具有传染性及/或传染疾病采取任何适用的行动,包括但不限于 COVID-19 检测及/或疫苗接种的记录及/或您的健康状态;
  19. 根据法律的要求,通过追踪接触情况协助并向当局提供相关信息以减少具有传染性及/或传染疾病的传播;
  20. 根据法律的要求,不时与其他有关当局共享信息,以便进行必要的医疗和行政措施; 和
  21. 用于马来西亚境内外法律可能要求或允许的其他目的,包括与证据有关的法律。
4.2 根据如上第4.1(a)至(l)条所述的目的而提供您的个人资料属于自愿及选择性。然而,若您不能完整提供个人资料或对本集团处理您的个人资料有任何限制,可能导致本集团(a)无法处理有关申请/表格;(b)无法继续为您提供全部或部分如上所述的服务和设施;(c)无法根据本集团的宣传资料所规定的范围提供服务和设施;及/或(d)无法不时为您提供本集团在相关时间已经或可能提供、介绍、提供或提供的任何新服务和设施的优惠;及/或(e)未经事先通知,终止、取消、撤回及/或终止服务和设施。
4.3 根据如上第4.1(m)至(t)条所述的目的而提供您的个人资料属于必须的。若您不能依据这两项目的完整提供或拒绝提供您的个人资料,根据法律规定,这可能构成一项罪行,及/或本集团可能会未经事先通知马上停止或终止向您提供服务和设施。
4.4 如果您决定参观我们的场地但不提供信息作为上述第4.1(q)至(t)条中的用途,我们保留拒绝您进入我们场地的权利。

5. 个人资料披露
5.1 基于本文所述之目的,以及方便提供各种服务和设施的宗旨,本集团可共享及/或转让您的个人资料予:-

  1. 本集团内的其他单位;
  2. 本集团的授权人员;
  3. 本集团任何有保密责任的人;
  4. 根据本集团不时达成的任何交易、签订的合同及/或协议(无论是书面或非书面形式)而创建的任何现任或所推荐的受托人、受让人、提名人、本集团的业务或权利参与人或附属参与人;
  5. 您可能不时通知本集团您的直系家庭成员及/或紧急联络人及/或本集团在相关时间内保留,保存或记录的联系人;及
  6. 监管和政府当局,以遵守法定及/或政府要求;包括但不限于卫生部、科学、技术和创新部、确保获得 COVID-19 疫苗供应特别委员会 (JKJAV) 或授权人员,包括但不限于1988年传染病预防及控制法令中定义的任何授权官员、医院、健康诊所、疫苗接种中心和/或医生用于报告目的。
5.2 本集团也可在法律制度的需要或在必须遵守适用法律,司法程序或有关当局及/或法院的查询之下共享您的个人资料。

6. 个人资料转移、处理及/或存储在其他司法管辖区
6.1 根据此文第4条所述的目的,您的个人资料可能被本集团及/或授权人员转移、存储及处理在任何马来西亚以外的司法管辖区内。
6.2 根据如上的第4.2及第4.3条,您可以要求限制处理您在马来西亚以外的司法管辖区的个人资料。

7. 限制处理的权益及阻止直接营销的权益
7.1 根据此文的第4.2及第4.3条,如果您:

  1. 希望更改及/或限制本集团按照此文所述处理您个人资料的方式;
  2. 撤回您对本集团按照此文所述处理您的个人资料的同意;
  3. 不希望收到本集团的任何营销传播;
  4. 希望本集团停止使用您的个人资料为市场营销或任何直接营销的用途;


您可以提交一份书面要求至下面第11条所述的地址或电子邮件地址。
7.2 当您出于任何目的浏览本集团任何的网站及/或应用程序时,一些有关于您的电脑的资料,如网际协定地址、网页浏览器软件及所指网站的讯息将被自动采集。这些讯息仅用作为创建更好的用户体验的参考及确认本集团网站及/或应用程序所需改善的领域。
7.3 作为本集团网站的浏览者,您的电脑硬盘驱动器也可能被配置一个永久的cookie文件。您可以选择不接受这个cookie文件,只要您启动拒绝cookies或在接受cookie之前提示的网页浏览器功能。若拒绝接受cookie,您可能无法获取提供在网站上的某些服务和工具。

8. 个人资料的完整,存取及修正
8.1 本集团采取措施以确保根据您不时提供或可能提供更新、修改及/或修正的详细信息处理您的个人资料。
8.2 您可以以书面形式向本集团提交存取、修正及/或更正您个人资料的要求至第11条所述的本集团的地址或电子邮件地址。
8.3 对于您的存取、修正及/或更正您的个人资料的权限方面,本集团有权利:-

  1. 在法令规定的方式下拒绝您提出存取、修正及/或更正任何您的个人资料的要求,其中包括当此类请求给您的代价与您的隐私的风险不成比例,或当他人的权益也可能被侵犯时;
  2. 拒绝您根据法令的允许下提出存取、修正及/或更正任何您的个人资料的要求,其中包括当本集团正在处理您的个人资料以便履行监管职能及提供您存取、修正及/或更正您的个人资料的权益有可能损害本集团正当履行该等职能;
  3. 法令允许下向您收取一定的费用,作为您要求存取您的个人资料的处理费用;以及
  4. 尽管您被授予存取或进行任何修正/更新您的个人资料的权限,这PDPS的政策和程序依然有效并一直生效。

9. 个人资料的安全
本集团采取管制、措施和步骤来保护本集团及/或授权人员(包括将个人数据转移到马来西亚以外)处理的个人资料。本集团会不时对管制、措施和步骤进行审查。

10. 保存个人资料
10.1 本集团在以有必要并且履行如本文所述的(隐含或明确的)任何一项或多项目的监管要求、法律和会计要求及/或本集团的政策和程序保存您的个人资料。
10.2 在适用的情况下,保存期将从本集团收到并处理您根据PDPS所提出的撤回及/或限制个人资料处理的请求的日期开始。
10.3 本集团将在合理的时间内采取此类步骤和流程在适用的保存期限失效后移除、删除、销毁及/或取消您的个人资料。

11. 查询及联络
根据法案的规定,您可要求(1)限制处理您的个人资料(2)撤回您对个人资料处理的同意(3)存取、修正及/或更正您的个人资料或(4)对您的个人资料处理方式有任何疑问或投诉,您可以联系以下人员:-

Head of Department
Compliance Department, Genting Malaysia Berhad
Address : Resorts World Genting, 69000 Genting Highlands, Pahang Darul Makmur, Malaysia
Tel. No. : +(60)3 6105 9439
E-mail : pdp@rwgenting.com
合规部门工作时间
周一至周五:上午9:00至下午6:00
周末、全国和彭亨州公共假期(包括替补公共假期)休息
2024年1月9日更新及生效

附加条件:
(1) 本集团保有就法律和法规的变更而对PDPS作出修订的权利。如果您与本集团继续保持之间的关系,您应被视为已无异议地同意这样的修订。

欲获取最新版本的PDPS, 欢迎您浏览本集团网站或前往我们的客户服务柜台。
(2) 若PDPS的英语版本和其他翻译版本有偏差,则应以英文版本适用为准。
(3) 请注意,以上的电邮地址只供有关个人资料事项所用。如欲查询其他资讯,请浏览 www.rwgenting.com.

Registered Office
14th Floor, Wisma Genting,
Jalan Sultan Ismail,
50250 Kuala Lumpur
+(60) 3 2178 2288   |   +(60) 3 2333 2288
+(60) 3 2161 5304
ir.genm@genting.com

FOLLOW US ON

Disclaimer   |   Privacy Policy   |   Contact Us  |   Notice

Copyright © 2023 Genting Malaysia Berhad 198001004236 (58019-U). All Rights Reserved.